Om u voor te bereiden op de rijexamens kunt u een beroep doen op de rijschool.
De rijopleiding en het rijexamen zijn gewestelijke bevoegdheid. Het uitreiken van rijbewijzen en duplicaten en informatie over buitenlandse rijbewijzen zijn federale bevoegdheid.
Het terugkommoment is een opleiding van 4 uur die u 6 tot 9 maanden na het aanvragen van uw definitief rijbewijs B moet volgen. U hoeft na het terugkommoment geen examen af te leggen. Vermijd een toeslag door tijdig in te schrijven.
U moet deelnemen aan het terugkommoment als:
- u vanaf 1 oktober 2017 of later uw laatste voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd
- en als uw voorlopig en definitief rijbewijs afgeleverd zijn in een Vlaamse gemeente.
-
olg zelf de datum op
U wordt via een herinneringsbrief op de hoogte gebracht om het terugkommoment te volgen. Ongeveer 3 weken voor de start van de periode waarin u het terugkommoment moet volgen, ontvangt u die brief in de bus.
Houd er rekening mee dat u zelf moet opvolgen wanneer u aan het terugkommoment moet deelnemen. De herinneringsbrief is een extra dienstverlening. U kunt de uiterlijke datum op 2 manieren nagaan:
- Controleer de datum van afgifte van uw rijbewijs. Dat is de datum die u terugvindt na code 4a. op het rijbewijs. 9 maanden na die datum is de uiterlijke datum waarop u het terugkommoment kunt volgen.
- Stuur bij twijfel een bericht naar het contactpunt van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Zij bezorgen je dan een duplicaat van de herinneringsbrief.
Het terugkommoment vroeger volgen
U mag het terugkommoment niet te vroeg volgen. In uw herinneringsbrief staat in welke periode u aan het terugkommoment moet deelnemen. Schrijft u zich vroeger in dan die periode, moet u het terugkommoment opnieuw volgen in de periode die u in uw brief terugvindt.
De meeste erkende aanbieders controleren de inschrijvingen en zullen met u contact opnemen wanneer u zich vóór uw opgegeven periode inschrijft.
Verschillende situaties waarin u het terugkommoment moet volgen
1. U hebt uw voorlopig rijbewijs aangevraagd vóór 1 oktober 2017.
In dat geval hoeft u het terugkommoment niet te volgen, tenzij u uw voorlopig rijbewijs nadien hebt omgewisseld – zie punt 4.
2. U hebt uw voorlopig rijbewijs aangevraagd vóór 1 oktober 2017, maar na 1 oktober 2017 een 2de begeleider aan het rijbewijs toegevoegd.
In dat geval verandert de procedure niet en hoeft u het terugkommoment niet te volgen.
3. U hebt uw voorlopig rijbewijs aangevraagd na 1 oktober 2017.
In dat geval moet u 6 tot 9 maanden na het aanvragen van uw definitief rijbewijs het terugkommoment volgen.
4. U hebt uw voorlopig rijbewijs na 1 oktober 2017 omgewisseld.
Hebt u uw voorlopig rijbewijs aangevraagd voor 1 oktober 2017 en nadien gewisseld van een voorlopig rijbewijs zonder begeleider (18 maanden) naar een voorlopig rijbewijs met begeleider (36 maanden) of omgekeerd? Dan moet u het terugkommoment wel volgen.
Hebt u uw voorlopig rijbewijs aangevraagd voor 1 oktober 2017 en nadien omgewisseld (wegens verlies, beschadiging, niet-gelijkende foto of vervanging van de begeleider)? Dan hoeft u het terugkommoment niet te volgen.
5. U hebt uw voorlopig rijbewijs na 1 oktober 2017 gewisseld, maar bent al langer dan 9 maanden in het bezit van uw definitief rijbewijs B.
In dat geval is er in de wetgeving een uitzondering voorzien en behoort u tot de ‘eerste lichting’ die begin februari 2019 een uitnodiging heeft gekregen. U moet dan tussen 1 februari en 31 juli 2019 het terugkommoment volgen.
Programma
Het terugkommoment heeft plaats in een groep van 6 tot 18 personen en bestaat uit 3 delen:
- Een korte kennismaking
- Enkele praktische oefeningen waarbij u zelf achter het stuur van een lesvoertuig kruipt. Het voertuig wordt voorzien door de aanbieder of rijschool. Op een afgesloten terrein ervaart u verschillende verkeersrisico’s:
- Wat is het effect van sms’en achter het stuur?
- Hoe lang is uw remafstand bij 50 kilometer per uur?
- Wat is de invloed van alcohol of drugs op uw rijvermogen?
- Een afsluitend groepsgesprek:
- Hoe gaat u om met groepsdruk als u BOB bent?
- Welke invloed heeft sportief rijgedrag op verkeersveiligheid?
- Waarom rijdt u soms (on)bewust te snel?
Opgelet: kom zeker op tijd. Laatkomers kunnen het terugkommoment niet starten en moeten zich opnieuw inschrijven.
Kostprijs
De kostprijs van het terugkommoment bedraagt 102 euro. Op de website van de aanbieder vindt u het bedrag dat u moet betalen bij de inschrijving. U betaalt rechtstreeks aan de erkende instelling. De betalingsprocedure is afhankelijk van de erkende instelling die u kiest.
Inschrijven
Maak een afspraak bij een erkende instelling voor het verplichte terugkommoment. U kunt het terugkommoment volgen in de onderstaande instellingen:
Antwerpen
- UVA Rijschool – Hoogstraten
- Jesco – Puurs
- Merksemse Rijschool nv – Wijnegem
- VAB-Rijschool nv – Wilrijk
- Saferoads vzw – Mechelen
- Kempische Autorijschool – Herenthout
- Turnhoutse Autorijschool bvba – Turnhout
Limburg
- Hendriks J&L bvba – Genk
- Rijschool Wirix bvba – Lanaken
- Autorijschool Hendriks nv (opent in nieuw venster) – Pelt
- ProMove bvba – Heusden-Zolder
Oost-Vlaanderen
- My Generation Drive – Gent en Dendermonde
Vlaams-Brabant
- Trafficschool bvba – Aarschot
- Mercator – Rotselaar
West-Vlaanderen
- VTIR bvba – Ingelmunster
- De Kortrijkse Autorijschool – Gullegem
- Lust Autorijscholen nv – Roeselare
- ProMove bvba – Roeselare en Brugge
- Topper A.M. bvba – Brugge
- VAB-Rijschool nv – Brugge
De lijst met erkende instellingen wordt nog verder uitgebreid.
Attest
Wie het terugkommoment gevolgd heeft, krijgt na afloop een attest. Dat attest bewijst dat u het terugkommoment hebt gevolgd. U moet het attest niet bij zich hebben wanneer u rijdt. Ook komt er geen code op uw rijbewijs. De controle voor het terugkommoment gebeurt strikt via de toepassing van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.